Категорія «сільські території»: підходи до визначення поняття та проблеми із його застосуванням

Olena Valerіїvna Dovgal'

Анотація


Вступ. Сільські території України, на яких проживає третина населення країни та відбувається найважливіший етап аграрного виробництва – продукування сільськогосподарської сировини, здійснюють непересічний вклад у розвиток національної економіки. Сільські території – це також осередок землеробської культури українського народу, яка має багатовікові традиції, специфічні риси та власну історію. Власне українське селянство сформувало архетип та політичну культуру нації, детермінувало особливості внутрішніх та зовнішніх комунікацій, визначило контури та зміст фундаментальних інституцій суспільства тощо. Тому дослідження особливостей розвитку сільських територій, їх ресурсного потенціалу – це ключ до розуміння резервів прогресу модернового українського суспільства.
Метою цієї статті є дослідження категорії «сільські території, а саме підходи до визначення даного поняття та проблеми із його застосуванням.
Результати. У статті досліджується категорія «сільські території», розвинуто підходи до визначення поняття та обґрунтовано проблеми із його застосуванням. В результаті дослідження обґрунтовано ототожнення «сільських територій» із прикріпленим адміністративно-територіальним статусом. Встановлено, що для того, щоб уникнути плутанини у визначенні поняття «сільська територія», необхідно вдатися до перевіреної світової практики – міські і сільські території визначати за кількістю людей, які проживають на даній території та щільності населення на 1 км2 поселенсь-кої території.
Висновки. На нашу думку, для того, щоб уникнути плутанини у визначенні поняття сільська територія, необхідно вдатися до перевіреної світової практики – міські і сільські території визначати за кількістю людей, які проживають на даній території та щільності населення на 1 км2 поселенської території. Хочемо звернути увагу на те, що вітчизняні дослідники даної проблематики пропонують якісні характеристики за якими можна спробувати ідентифікувати «сільську територію». Натомість відповідних кількісних характеристик, які б враховували національну поселенську специфіку, поки що відверто бракує.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)