Моніторинг стану домогосподарств в процесі визначення рівня сталості регіонального розвитку

Olena Yurіїvna Berezіna

Анотація


Вступ. Загальні положення концепції сталого розвитку детально розроблені в деклараціях та доповідях різних міжнародних організацій. Перевагою основної концепції є можливість узгодження загальних критеріїв розвитку з конкретними існуючими та перспективними умовами країн і регіонів (соціальні, геополітичні, екологічні, економічні, історичні тощо). У цьому контексті невідкладним завданням є не тільки створення цілей, а й розвиток системи показників, які визначатимуть ступінь прогресу в кожному напрямку.

Метою статті є розробка системи показників для моніторингу стану українських домогосподарств, спрямованих на визначення рівня сталості регіонального розвитку.

Результати. У статті визначено основні цілі сталого розвитку, успішність досягнення яких може бути визначена на основні моніторингу стану домогосподарств. Встановлено сучасні світові тенденції щодо стану, розміру та фінансів домогосподарств. Окреслено завдання сталого розвитку та показники моніторингу стану домогосподарств, які можуть бути використані для встановлення успішності виконання цих завдань на регіональному рівні. Цілі сталого розвитку в Україні – це нова система взаємоузгоджених заходів управління для економічних, соціальних та екологічних заходів, спрямованих на розвиток суспільних відносин на основі довіри, солідарності, рівності поколінь та безпечного середовища.

Висновки. Моніторинг стану домогосподарств дозволяє встановити, чи є прогрес у розвитку регіон, рівно як і ступінь успіху досягнення цілей сталого розвитку території. Результати моніторингу можуть використовуватися для виявлення впливу регіонального прогресу на зменшення бідності та нерівності, поліпшення здоров'я та добробуту населення, забезпечення якісної освіти, доступу до чистої води та відповідних санітарних умов.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)